Ориенталският танц е изразителен танц, в който участват всички части на тялото, като енергията е концентрирана в ханша. Ражда се в Близкия Изток като фолклорен танц, но с времето се развива и еволюира в различни форми според страната и региона.
В арабския свят танцът е познат като Raks Sharki (източен танц). Известен е и като Belly Dance, макар името да предполага, че ще се използват главно движения с корем, които са само част от това изразително изкуство. 
Египет масово се приема за ядрото и душата на ориенталските танци – именно от там идват едни от най-големите танцьори, музиканти и певци.

варда

Засилва мускулатурата

В ориенталския танц и по-конкретно в египетските стилове мускулите работят. При една тренировка средно се топят 300 ккал. Заниманието не може да се сравни с фитнес или кардио, но в много движения участват тазобедрените мускули. Редовното танцуване гарантира оформен силует и стегнато тяло.

Подобрява баланса, координацията и стойката
Дори и да не ни се вярва, ориенталският танц включва много движения, подобни на позите от йога и пилатес, включващи работа на гръбначния стълб, колената и областта на таза. С течение на времето се изправяме, а раменете се отпускат, гарантирайки ни една величествена и красива стойка.

Бори проблеми с гърба, кръста и ставите
Движенията с ханш като кръгове, осмици и вибрации (шими) наместват ставите и връзките в долната част на гърба и бедрата. Когато изпълняваме движенията правилно, тазът се прибира до неутрална позиция, което води до намаляване на проблемите с кръста. Подобрената стойка пък помага за намаляване на болките в гърба, причинени от неестественото извиване напред на гръбначния стълб.

Подобрява грацията
Ръцете са основен елемент в ориенталския танц. Те участват активно, особено в класическите и модерните му форми. В часовете работим активно с ръце, като детайлно се фокусираме върху рамене, лакти, китки, пръсти и длани. Дългосрочното практикуване на ориенталски танци гарантира многократно засилване на грацията.

Улеснява раждането
Oриенталският танц укрепва мускулите, използвани по време на раждане. Дамите, които искат да родят естествено, несъмнено виждат плюс в движенията, при които имаме акценти и контрол на мускулите на корема.

Облекчава ПМС
Плавните движения в ориенталския танц като кръгове, осмици и камили (вълни) могат да помогнат за облекчаване на задръстванията в тазовата област, причинени от застой на кръв. Ориенталският танц подобрява кръвообращението в областта на таза и облекчава болката. 


Подобрява самочувствието

В ориенталските танци няма ограничения в години или килограми. Танцът помага на много жени да обикнат себе си, тъй като ги изважда от изкуствено създадената от обществото „рамка“. Над 50% от дамите, практикуващи редовно ориенталски танци, споделят, че самочувствието им се е засилило. А както знаем, когато сами се харесваме, то несъмнено и околните ще ни оценят.

Помага за създаване на нови контакти
В залата се усеща приветлива атмосфера и всички бързо стават като едно голямо семейство. Срещайки дами със сходни на твоите интереси, можеш да създадеш приятелства и нови социални контакти. Някои от приятелствата, създадени благодарение на танцовите тренировки, излизат от границите на залата, и се запазват за дълги години.

Намалява стреса и тревожността
Ориенталският танц помага на тялото да отделя ендорфини и допамин, известни като „хормоните на щастието“. Те научно доказано борят депресията, тревожността и други неприятни усещания, провокирани от забързаното ежеднивие, стреса и напрегнатия начин на живот.

Обогатява общата култура
В уроците по танци ще чуеш нови термини и думи на арабски език, ще научиш наименования на арабски ритми и любопитни факти за живота, културата и маниерите в Египет и целия Близък Изток. Същевременно, изучавайки стиловете, ще опознаеш географията и регионите в арабския свят. Цялостно ще обогатиш общата си култура по един или друг начин.

Засилва женствеността
Ориенталският танц несъмнено е най-женственият танц. Той ни кара да бъдем грациозни, мистериозни и много по-плавни. След дълго практикуване дори жестовете и походката ни се променят. Съчетанието от изящните движения, енергията в залата, придобитото самочувствие и изтънчени пози, ни карат да се върнем към женствеността в истинския смисъл на думата.