Ориенталският танц е изразителен танц, в който участват всички части на тялото, като енергията е концентрирана в ханша. Ражда се в Близкия Изток като фолклорен танц, но с времето се развива и еволюира в различни форми според страната и региона.

В арабския свят танцът е познат като Raks Sharki (източен танц). Известен е и като Belly Dance, макар името да предполага, че ще се използват главно движения с корем, които са само част от това изразително изкуство

Египет масово се приема за ядрото и душата на ориенталските танци – именно от там идват едни от най-големите танцьори, музиканти и певци.

Засилва мускулатурата

В ориенталския танц и по-конкретно в египетските стилове мускулите работят. При една тренировка средно се топят 300 ккал. Заниманието не може да се сравни с фитнес или кардио, но в много движения участват тазобедрените мускули. Редовното танцуване гарантира оформен силует и стегнато тяло.

Подобрява баланса, координацията и стойката

Дори и да не ни се вярва, ориенталският танц включва много движения, подобни на позите от йога и пилатес, включващи работа на гръбначния стълб, колената и областта на таза. С течение на времето се изправяме, а раменете се отпускат, гарантирайки ни една величествена и красива стойка.

Бори проблеми с гърба, кръста и ставите

Движенията с ханш като кръгове, осмици и вибрации (шими) наместват ставите и връзките в долната част на гърба и бедрата. Когато изпълняваме движенията правилно, тазът се прибира до неутрална позиция, което води до намаляване на проблемите с кръста. Подобрената стойка пък помага за намаляване на болките в гърба, причинени от неестественото извиване напред на гръбначния стълб.

Подобрява грацията

Ръцете са основен елемент в ориенталския танц. Те участват активно, особено в класическите и модерните му форми. В часовете работим активно с ръце, като детайлно се фокусираме върху рамене, лакти, китки, пръсти и длани. Дългосрочното практикуване на ориенталски танци гарантира многократно засилване на грацията.

Улеснява раждането

Oриенталският танц укрепва мускулите, използвани по време на раждане. Дамите, които имат желание да родят естествено, несъмнено виждат плюс в движенията, при които имаме акценти и контрол върху мускулите на корема.

Облекчава ПМС

Плавните движения в ориенталския танц като кръгове, осмици и камили (вълни) могат да помогнат за облекчаване на задръстванията в тазовата област, причинени от застой на кръв. Ориенталският танц подобрява кръвообращението в областта на таза и облекчава болката.

Подобрява самочувствието

В ориенталските танци няма ограничения в години или килограми. Танцът помага на много жени да обикнат себе си, тъй като ги изважда от изкуствено създадената от обществото „рамка“. Над 50% от дамите, практикуващи редовно ориенталски танци, споделят, че самочувствието им се е засилило. А както знаем, когато сами се харесваме, то несъмнено и околните ще ни оценят.

Помага за създаване на нови контакти
В залата се усеща приветлива атмосфера и всички бързо стават като едно голямо семейство. Срещайки дами със сходни на твоите интереси, можеш да създадеш приятелства и нови социални контакти. Някои от приятелствата, създадени благодарение на танцовите тренировки, излизат от границите на залата, и се запазват за дълги години.

Намалява стреса и тревожността
Ориенталският танц помага на тялото да отделя ендорфини и допамин, известни като „хормоните на щастието“. Те научно доказано борят депресията, тревожността и други неприятни усещания, провокирани от забързаното ежеднивие, стреса и напрегнатия начин на живот.

Обогатява общата култура
В уроците по танци ще чуеш нови термини и думи на арабски език, ще научиш наименования на арабски ритми и любопитни факти за живота, културата и маниерите в Египет и целия Близък Изток. Същевременно, изучавайки стиловете, ще опознаеш географията и регионите в арабския свят. Цялостно ще обогатиш общата си култура по един или друг начин.

Засилва женствеността
Ориенталският танц несъмнено е най-женственият танц. Той ни кара да бъдем грациозни, мистериозни и много по-плавни. След дълго практикуване дори жестовете и походката ни се променят. Съчетанието от изящните движения, енергията в залата, придобитото самочувствие и изтънчени пози, ни карат да се върнем към женствеността в истинския смисъл на думата.