За мен

Още от дете Уарда е привлечена от Ориента. На 15 години сама започва да учи арабски език, а година по-късно се мести в гимназия с изучаване на източни езици и култура. 

Започва да посещава различни арабски страни, за да се докосне до извора, а първият й тур в Египет бележи живота й завинаги. Именно в Кайро тя вижда ориенталски танци и разбира, че са нейно призвание.

Така през 2010 г. Уарда започва да тренира ориенталски танци в София и в следващите 2 години учи от почти всички тогавашни български инструктори. През 2012 г. започва да пътува из чужбина и да се обучава и от най-признатите учители в света.

През 2013 г. започва да поема участия в страната и да представя шоупрограми в редица заведения, сред които ливански, сирийски и турски ресторанти, луксозни хотели и др.

Същата година с Милена Виденова създават Ориенталско парти НУР, което е и най-голямото арабско парти в България. Събитието се провежда ежегодно, като през годините бива отразено от БНТ, bTV и NOVA.

В края на 2013 г. печели и първия си златен медал на фестивала Oriental Passion в Атина. В следващите 2 години продължава да тренира активно, а многобройните й изяви в заведения й помагат да се усъвършенства.

2015 г. е ключова за Уарда. Тогава в Полша тя е забелязана от Мохамед Казафи и Халед Махмуд след танца си на емоционалната песен „Ана Баашак” („Влюбена в теб”)което по-късно в Атина има честта да изпълни и пред легендата на ориенталските танци Дина.

Ето защо в началото на следващата година Уарда е поканена от Мохамед Казафи  (мастър хореограф на световно ниво и един от най-прочутите ученици на Махмуд Реда)  да стане част от неговата група Kazafy Troupe. В следващите няколко години тя се изявява на техните ежегодни спектакли в Атина и като солист, и в група. От този момент Уарда започва активна работа с Казафи, учейки от него и до днес. В последствие посещава и неговия сертификационен курс за преподаватели, завършвайки успешно първо ниво. Другият й основен учител е Ранда Камел – една от най-известните съвременни египетски танцьорки, прочута със своята сложна техника. От 2016 г. Уарда посещава Египет всяка година по 2 пъти – за интензивния курс с Ранда Камел през зимата и за фестивала Raqs of Course през лятото. По този начин тя черпи директно от извора информация и знания за египетските танци, обичаи и език.

През 2017 г. създава международния фестивал HEZZ YA WEZZ, включващ шоу програми, семинари с най-известните имена от световната ориенталска сцена, конкурс и парти. Фестивалът се провежда ежегодно в София и до момента е посетен от професионални танцьори и любители на арабските музика и танци от над 20 страни.

През 2018 г. създава свое танцово училище, където обучава ученици с различни нива – от начинаещи до преподаватели. До момента се е изявявала със свои ученици в Сърбия, Гърция и Румъния.

Същата година започва да бъде канена като преподавател и гост-съдия на различни фестивали в чужбина, като до момента е водила семинари на различни събития в Германия, Гърция, Сърбия, Украйна и Русия.

През 2019 г. се дипломира успешно като PR-специалист в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като дипломната й работа е посветена на историята на египетските танци и арабската култура.

През 2020 г. Уарда организира и първия годишен концерт на школата си (виж снимки), в който се изявяват нейни ученици. Същевременно започва да преподава и арабски език в своя център Warda Oriental Dance and Culture.

warda
ward1