За Уарда

Уарда е танцьоринструктор и хореограф по ориенталски танци (belly dance). Освен че преподава активно в България, е провела редица семинари в Германия, Гърция, Украйна, Египет, Сърбия и др. 
Тя е организатор на най-големите танцови и музикални арабски събития у нас (HEZZ YA WEZZ и NUR)
Финалист е на международни състезания в България и чужбина, а впоследствие става и международен съдия на конкурси по belly dance.
С богат опит като шоу изпълнител в България и ЕгипетДълбоко свързана с ориенталската култура, тя говори и преподава арабски език.

Как се стигна до тук обаче?

Още от дете Уарда е привлечена от Ориента. На 15 години сама започва да учи арабски език, а година по-късно се мести в гимназия с изучаване на източни езици и култура. 

Така започва да посещава различни арабски страни, за да се докосне до извора, а първият й тур в Египет бележи живота й завинаги. Именно в Кайро вижда ориенталски танци (belly dance) и разбира, че те са нейно призвание.

Така през 2010 г. започва да тренира ориенталски танци в София и в следващите 2 години посещава уроци по belly dance от почти всички тогавашни български инструктори. През 2012 г. започва да пътува в чужбина и да се обучава от най-големите учители в света.

През 2013 г. започва да поема участия в страната и да представя шоупрограми на различни места, сред които ливански, сирийски и турски ресторанти, сватби, хотели и други.

И понеже учи PR в Софийския университет, тя е привлечена и от организирането. Ето защо същата година с Милена Виденова създават Ориенталско парти НУР, което е най-голямото арабско танцово парти в България. Събитието се провежда ежегодно, като през годините бива отразено от БНТ, bTV и NOVA.

В края на 2013 г. Уарда печели и първия си златен медал на фестивала Oriental Passion в Атина. В следващите 2 години продължава да тренира активно, а редовните участия й помагат да се усъвършенства.

2015 г. е ключова за Уарда. Тогава в Полша е забелязана от един от най-известните египетски хореографи Мохамед Казафи след танца й на емоционалната песен „Ана Баашак” („Влюбена в теб”)което по-късно в Атина има честта да изпълни и пред легендата на ориенталските танци Дина.

В началото на следващата година е поканена от Казафи да стане част от неговата група Kazafy Troupe. В следващите няколко години се изявява на техните ежегодни спектакли в Атина и като солист, и в група. От този момент започва активна работа с Казафи, учейки от него и до днес. В последствие посещава и неговия сертификационен курс за преподаватели. 

От 2016 г. до 2019 г. започва да посещава Египет всяка година по два пъти, за да се учи от местните учители. По този начин черпи директно от извора знания за ориенталските танци (египетския belly dance) и арабския фолклор.

През 2017 г. създава международния фестивал HEZZ YA WEZZ, включващ шоу програми, семинари с най-известните имена от световната ориенталска сцена, конкурс и парти. Фестивалът се провежда ежегодно в София и до момента е посетен от професионални танцьори и любители на арабските музика и танци от над 20 страни.

През 2018 г. създава свое танцово училище, където обучава ученици с различни нива – от начинаещи до преподаватели. До момента се е изявявала със свои ученици в Сърбия, Гърция и Румъния.

Същата година започва да бъде канена като преподавател и гост-съдия на различни фестивали в чужбина, като до момента е водила семинари на различни събития в Германия, Гърция, Сърбия, Украйна, Русия и Египет.

През 2019 г. се дипломира успешно като PR-специалист в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като дипломната й работа е посветена на историята на египетските танци и арабската култура.

През 2020 г. Уарда организира и първия годишен концерт на школата си (виж снимки), в който се изявяват нейни ученици. Същевременно започва да преподава и арабски език в своя център Warda Oriental Dance and Culture.

През 2021 г. сбъдва своята огромна мечта. Канена е да бъде учител на фестивали в Египет. Първо на Nile Group, a в последствие и на най-новия ексклузивен фестивал Cleopatra.

През 2022 г. заминава да живее в Египет за няколко месеца, където се изявява на сватби, кораби, 5-звездни хотели и кабарета. Участва и в клип на суперзвездата Махмуд Ел Есейли.

warda
ward1